Arne Wieslander
Intervju med Arne Wieslander nr 22, alias Arne Wiese, jultomte f d sekreterare i 1890

Hur ser din tennisbakgrund ut?
Uppvuxen i en tennisfamilj. Det spelades tennis på gården på egenanlagd bana utanför Halmstad, min syster Anne-Marie, bror Lennart och jag. Vi spelade också i tennishallen i Halmstad – den hall som fostrade Tenny till en riktig storspelare. Min bror Lennart gick i samma klass, och blev tennispartner till Jan Francke – ledamot i 1890 och senare ordförande i svenska tennisförbundet och Salk.
När kom du i kontakt med Salk?
Familjen flyttade på hösten 1950 till Stockholm och Salk blev ett andra hem. På den tiden fick vi småjuniorer spela gruppspel på lördag- och söndagskvällar. Andra 1890-bröder som var med då var Per Johansson, Johan Flink kom med något senare tillsammans med andra småttingar som Peter Lyth, Per Schött, Anders Tiblom och Jan Perten för att nämna några.
Var du föregångare till Borgs tvåhandsfattning på back-hand?
Min bror Lennart har påverkat min tennis. Lennart spelade tennis med dubbelhandsfattning på både backhand och forehand. Jag tyckte det var obekvämt att spela med båda händerna på forehandsidan. Så det blev bara två händer på backhand för min del. Mötte Ove Bengtson i junior-SM 1959. Vi hade en lång hård match (hann var ju rätt mycket yngre än jag, 3,5 år). 10-8 i avgörande till honom. Efter matchen frågade han om min ”konstiga backhand”. Tvåhandsfattning var inte så vanlig på den tiden men Owe skulle senare i sin karriär skörda många framgångar tillsammans med en som behärskade dubbelfattning på sin backhand nämligen Björn Borg.
Tävlade du mycket redan från unga år?
Den stora tävlingen på den tiden var Skolungdomens jul-och nyårstävlingar. Sponsrad av DN. Gick också utomhus på våren i Djursholm. Man skrev ordentligt i tidningen om tävlingen. Jag kommer speciellt ihåg ett inlägg. Jag vann över Ingvar Kindström och i tidningen stod det: ”Wieslander lyckades med envist takhystande tråka ut sin motståndare”. Hade viss framgång i dessa tävlingar. Man inrättade en ny knatteklass som komplement till de så kallade Stora och Lilla klasserna. Tog mig till semi tillsammans med Christer Holm, Thomas Hallberg och Elon Ekman. Alla ett år äldre än jag. Året därefter hade jag tänkt vinna. Men det blev bara semi igen
Så småningom kom det fler tävlingar för oss juniorer. På somrarna diverse badortsturneringar och i Stockholm bla. Majspelen i TSK och Påskpokalen i KLTK. Senare Universitetsmästare Stockholms universitet, mästare på KTH, Flygvapenmästare ett antal år i både singel och dubbel. Spelade en hel del med flygvapengeneralen SvenOlle alias Biggles i 1890, bland annat på hans egen bana i utanför Norberg. En man med stor auktoritet. I samband med en utlandsresa till Vietnam tågande han in på ambassaden och begärde en tennistid, allt var fullt men han fick som vanligt som han ville.
När och hur kom du med i 1890?
Spelade under ett antal år söndagsdubbel mellan 9-11 med bla Bertil Engblom Per Erlandsson Lasse Skog och ibland också med Björn Bentzer. Och då 2004 blev det så att jag tillfrågades om jag ville vara med i 1890. Ett ja utan tvekan så klart. Klarade det svåra inträdet och fick under middagen sätta mig bland de stora grabbarna. Mats Hasselkvist frågade 2010 om jag kunde tänka mig att efterträda honom som Sekreterare i 1890 och så blev det.
Någon speciellt tennisminne?
Final i Flygvapenmästerskapen. Bäst av 5 set. Centercourten i Båstad. Bollkallar. Lokaltidningen hade trummat dit lite folk. Förlorade de första två seten 6-2 6-2. Min far satt på läktaren och markerade att jag måste byta taktik. Kom ihåg referatet i DN för 25 år sedan. Började skicka upp alla bollar högt upp i luften. Vann setet med 7-5 och sedan de två återstående av bara farten. Över tre timmar. Och sen, strax efter, spelades finalen i dubbel med min motståndare som partner. En och en halv timme till. Men vinst.
Du är den första att intervjua i 1890 som valt att stiga av spelandet och bli APA, hur känns det efter en så lång tenniskarriär?
Hade inte tänkt att det skulle bli för gott, det var min balans. Tänkte nog att det skulle bli bättre och återgå som aktiv, men nej.
Kul med Apa~principen och sociala aktiviteter utanför tennisen som Innebär fortsatt kontakt med 1890-bröderna. Här skiljer vi oss från många andra klubbar tror jag.
Några fler tennisminnen?
Tillbringade med familjen ett antal somrar i Båstad under tennistävlingen som liten knatte. Jagade så klart autografer. Fick syn på gamle kungen, Mister G, sittande som åskådare, Trängde mig fram till honom, bockade och sträckte fram penna och block. Han tittade strängt på mig. Tog blocket och tog fram en egen reservoar penna. Jag fick hans autograf! Bockade och gick stolt i väg.
Av Sir Tommy